Over ons

Pure passie sinds 1911. Dat is Benelli. Maar het merk uit Pesaro is natuurlijk nog veel meer. Meer dan 100 jaar baanbrekende modellen, geavanceerde technologieën, overwinningen en wereldvermaarde piloten; emotie en innovatie die samensmelten tot een legendarische nalatenschap. Elegant en sportief, wordt elke Benelli ontworpen om tegemoet te komen aan de eisen van elke motorrijder én om de ultieme rijervaring te creëren, terwijl ook belangrijke zaken als verbruik en respect voor het milieu niet uit het oog verloren worden. Die uitdaging gaat Benelli elke dag aan, en ze is de primaire doelstelling van de hele Benelli-groep. Een Benelli heeft persoonlijkheid in overvloed en is instant herkenbaar aan zijn opwindende design en onmiskenbare sportieve look. In de R&D-afdeling in Pesaro werkt een team experts intensief samen, hier worden de meest innovatieve designconcepten uitgekiend die vervolgens in elke Benelli geïmplementeerd worden. Daarbovenop kan Benelli rekenen op een wijdvertakt en efficiënt wereldwijd distributienetwerk
Sinds 2005 maakt Benelli deel uit van de QJIAN JIANG Group, China’s grootste motorfietsproducent. De groep produceert jaarlijks 1.200.000 voertuigen, de 14.000 werknemers zijn tewerkgesteld in een ultramoderne fabriek in Wenling, ongeveer 500 km van Shanghai. De productiefaciliteit beslaat de oppervlakte van een kleine stad. Het historische, legendarische merk uit Pesaro verbreedt zijn horizon en ziet het groots. Helemaal klaar voor de uitdagingen van de toekomst combineert Benelli Italiaans karakter, design en engineering met de zakelijke aanpak en de globale visie van een grote groep als QJ. De gloednieuwe modellen zijn stuk voor stuk geïnjecteerd met het DNA en de geschiedenis van Benelli, met een originele look, innovatie en de kroniek van een sterk merk. Benelli wil de wereld in beweging brengen, en zijn klanten de toekomst in katapulteren. Benelli opent deuren voor vroegere, huidige en toekomstige motorfietsliefhebbers, en dat doen we met tweewielers die innovatie designs en cutting edge technologie samensmelten in een makkelijk te rijden motorfiets.

Onze geschiedenis

1911 ~ 1934

Zes broers, één verhaal. In de lente van 1911 investeert weduwe Teresa Benelli het volledige familiekapitaal in een werkplaats om haar zes zonen een vaste baan te verzekeren: Giuseppe, Giovanni, Filippo, Francesco, Domenico en Antonio ‘Tonino’ Benelli.

Aanvankelijk is het atelier enkel een garage waar onderhoud wordt uitgevoerd en waar reserveonderdelen voor auto’s en motoren worden vervaardigd. Maar de ambitie van de zes broers reikt veel verder: ze willen motorfietsen bouwen. Acht jaar later, in 1919, ziet het eerste motorblok het levenslicht; de tweetakt 75cc wordt in een fietsframe gelepeld - wat echter geen bevredigend resultaat oplevert…
In december 1921 is er dan eindelijk de eerste echte Benelli motorfiets: de Velomotore is een 98cc tweetakt, hij bestaat in twee versies: Touring en Sport (125c). In 1923 volgt nog een 147cc. Met die motor rijgt Tonino Benelli de overwinningen aan elkaar en vestigt daarmee de naam van Benelli in heel Europa.

In 1926 ontwerpt Giuseppe Benelli een nieuwe motorfiets, een 175cc viertakt met een enkele bovenliggende nokkenas. De prestaties moeten niet onderdoen voor die van een motor met grotere longinhoud. Tonino wint talloze wedstrijden en wordt Italiaans kampioen in 1927, 1928, 1930 en 1931.
De productie wordt opgedreven en de verkoopsuccessen (de 175cc wordt in vier verschillende versies geproduceerd tot 1934, dan nemen een 250 en 500cc het over) leiden al gauw tot de uitbreiding van de fabriek. In 1932 kopen de broers de bijgebouwen van de houtzagerij aan de Viale Principe Amedeo (intussen de Viale Mameli). Twee jaar later, in 1934, introduceert Benelli twee nieuwe racemotoren: een 250cc twin cam, en een 500. In 1940 presenteert Benelli een 500cc zijklepper en een fantastische racer (een viercilinder met dubbel bovenliggende nokkenassen en supercharger, die evenwel nooit op het circuit zal rijden), maar het uitbreken van de oorlog dwingt de fabriek ertoe vanaf dan enkel nog militaire voertuigen te produceren.

1940 ~ 1950

De fabriek in Pesaro bevindt zich met 800 werknemers op het hoogtepunt van haar succes, maar ze wordt verwoest in het oorlogsgeweld. Bombardementen door de Geallieerden en plunderingen door de nazi’s reduceren de fabriek tot een ruïne en wat lege schuren. Maar de Benelli broers geven niet op. Ze bouwen alles weer op en beginnen de ca. duizend achtergelaten - veelal Britse - militaire motorfietsen om te bouwen voor burgergebruik. In 1947 worden ook de raceactiviteiten hervat.

1948 is een heuse mijlpaal voor Benelli: de fabriek contracteert racer Dario Ambrosini en op 14 oktober kondigen de broers aan dat ze de productie van motorfietsen zullen voortzetten. De sportieve successen van het nieuwe Benelli leiden in 1950 tot het wereldkampioenschap: Ambrosio pakt de kroon in de 250cc-klasse.

1950 ~ 1980

Aan het eind van de jaren veertig verlaat Giuseppe Benelli het bedrijf na aanhoudende onenigheid met zijn broers. Het zijn de begindagen van Motobi, met de klassieke twee- en viertakt ovalen blokjes met kleine en middelgrote longinhoud. Niet alleen een nieuw verkoopsucces, ook in de racerij wordt er succes geboekt met meer dan 1.000 overwinningen in de jaren 50 en 60.

In 1951 komt Benelli met de Leoncino. De verkoop piekt op het moment dat Benelli in 1953 de eerste ‘Motogiro d’Italia’ wint, met Tartarini in het zadel. Tien jaar later, in 1961, viert het bedrijf uit Pesaro zijn 50-jarig bestaan. In het daaropvolgende jaar willen Benelli en Motobi de crisis in de motorfietsindustrie het hoofd bieden door samen te smelten. Het zijn de heroïsche jaren van Renzo Pasolini en Tarquinio Provini, van de viercilinder 250cc en van de tweede wereldtitel in 1969 met de Australische racer Kelvin Carruthers.

In de jaren 60 rolt er een ruim scala aan tweewielers van de band bij Benelli-Motobi: van scooters tot de Tornado, een 650cc tweecilinder en de laatste originele Benelli-creatie. In 1972 wordt het bedrijf opgekocht door de Argentijnse ondernemer Alejandro De Tomaso. Onder zijn bewind wordt een nieuwe, moderne fabriek gebouwd en ook het modelgamma wordt hernieuwd en uitgebreid met multi-cilinders en een prestigieuze 750cc zescilinder (de eerste zescilinder die in serie geproduceerd en voor het grote publiek te koop was).

1988 ~ 2015

De Japanse concurrentie wordt steeds feller en technisch geavanceerder. De ondergang komt gestaag, maar is onvermijdelijk en in 1988 wordt Benelli op de knieën gedwongen. Industrieel en tycoon Giancarlo Selci, eigenaar van de Biesse Group, redt het legendarische merk van een onzekere toekomst en koopt Benelli op 23 oktober 1989. Het bedrijf mikt op de scootermarkt met twee modellen: de Devil en de Scooty. Er lijkt een nieuw tijdperk aangebroken, maar na de aanvankelijke euforie zien de vooruitzichten er opnieuw niet geweldig uit.

In 1995 verwerft de Merloni Group van Fabriano het grootste aandeel in het historische merk. Andrea Merloni, zoon van Vittorio, leidt het nieuwe bedrijf en maakt een frisse start met een agressief uitziende scooter, de 491. Er volgen nieuwe ambitieuze projecten, scooters en zelfs sportmotoren: de Tornado 900cc driecilinder, die zal deelnemen aan het WSBK, en de TnT 1130cc. Maar al gauw stond Benelli voor een nieuwe crisis.
In december 2005 werd Benelli onderdeel van de Q.J. Group. Qian Jiang werd al bekroond met de Motorexporteur van het Jaar Award en is gevestigd in Wenling. Daar produceren 14.000 werknemers maar liefst 1.200.000 voertuigen en twee miljoen motorblokken per jaar, in een moderne fabriek die de oppervlakte van een kleine stad beslaat.
De ca. 670.000 m2 productiefaciliteit is uitgerust met uiterst geavanceerde en uit Europa en de VS geïmporteerde machines die onderdelen produceren. Het bedrijf, met een kapitaal van meer dan 750 miljoen dollar, is al sinds 1999 beursgenoteerd en produceert ook quads, elektrische fietsen, grasmachines, golfkarretjes, generatoren, pompen en andere tuinmachines. 20% van de productie is bestemd voor export, onder meer naar de VS en Europa. Qian Jiang is gericht op kwaliteit en verwierf al in 1997 het internationaal erkende ISO 9001 certificaat.

Met dit kapitaal achter de hand, en dankzij een energieke synergie tussen Italië en China, vestigt Benelli Q.J. zicht opnieuw op de wereldwijde markt. In 2011 vierde het merk zijn honderdjarige bestaan.


The Legacy


Schrijf je in

Schrijf je in voor onze newsletter en blijf op de hoogte

Your privacy on Benelli’s Website

This website is administered by Benelli Q.J. S.r.l. (“Benelli”). The primary purpose of this site is to provide you the Services we offer in relation to our website. We want you to feel secure when visiting our site and are committed to maintaining your privacy when doing so.

Before using and providing information through this site, we invite you to carefully read the below Privacy Statement and our Privacy Policy and to accept the terms herein.

Your decision to provide your Personal Information to Benelli is voluntary. However, given that the registration of a personal account and the use of the Services require personal data to function, you will not be able to use this site if you do not provide your Personal Information.

What information do we gather?

The Personal Information we collect from you might include your name, address, email address, IP address, and information regarding what pages are accessed and when.

The Personal Information may include:

  • Personal Information you provide to us, such as your e-mail address and country/region; if you use your social media account to log in or sign up for a personal account on Benelli’s website, any publicly available information associated to your social media account may also be collected by us. If you purchase on Benelli’s website, we will collect your name, mailing/shipping/billing address (including zip code), contact information, e-mail address, credit card number or other payment service information); and
  • Personal Information is provided to us from your use of Benelli’s Services, such as device, log or location related information.

We will not collect any sensitive personal data.

We also collect Personal Information through the use of cookies. Cookies are small files of information that save and retrieve information about your visit to this site – for example, how you entered our site, how you navigated through the site, and what information was of interest to you. Please read our Cookies policy for further information on this.

How do we use your information?

We analyze your information to determine what is most effective about our site, to help us identify ways to improve it, and eventually, to determine how we can tailor our site to make it more effective for you and other users. We may also use your information for certain other purposes, where we have the legal right to do so, such as complying with requests from public authorities or conducting internal investigations. Find out more about how we use your Personal Information.

We may also send you email communications as responses to your requests. If you have signed up for our newsletter and consented to receive further communications, we can also send you e-mail marketing communications, such as product updates, or other marketing information about our products and services. In this regard, remember that you can withdraw your consent at any time.

Will we share your information with outside parties?

As a global organization, information we collect may be transferred internationally throughout Benelli's worldwide organization. In addition, we may at times share your information with certain third parties, such as our service providers.

We limit access to personal information about you to employees who we believe reasonably need to come into contact with that information to provide products or services to you or in order to do their jobs. In this regard, we train our staff on their privacy obligations.

International transfers of your Personal Information

You understand and consent to the transfer, storage, use or process of your information to Benelli and any of its affiliated companies and/or service providers who may be located in a different country to you. All said transfer, storage, or process of your information, shall be subject to the Privacy Policy and applicable laws on privacy protection and personal information security.

We use approved Model Contractual Clauses for the international transfer of personal information collected in the European Economic Area and Switzerland. Benelli, as a global company, has a number of legal entities in different jurisdictions which are responsible for the personal information which they collect and which is processed on their behalf. Discover more about Benelli’s global organization.

How do we protect your information?

The protection of your information is important to us. We will process your information in accordance with applicable data protection legislation, and will take appropriate steps to maintain the security of this site. We have physical, electronic, and procedural safeguards that comply with government legislation and regulations to protect personal information about you, including but not limited to those indicated in the General Data Protection Regulation n. 679/2016 (“GDPR”). We will ensure we have appropriate physical and technological security measures to protect your information regardless of where it’s held. We will ensure that when we outsource any processes the supplier has appropriate security measures in place.

How can you access, edit or delete your data?

If you have any questions regarding the processing of your personal data or you want to exercise any of the following rights, please contact us at privacy@benelli.com:

  • You are entitled (in the circumstances and under the conditions, and subject to the exceptions, set out in applicable law) to:
  • Request access to the personal data we process about you: this right entitles you to know whether we hold personal data about you and, if we do, to obtain information on and a copy of that personal data.
  • Request a rectification of your personal data: this right entitles you to have your personal data be corrected if it is inaccurate or incomplete.
  • Object to the processing of your personal data: this right entitles you to request that Benelli no longer processes your personal data.
  • Request the erasure of your personal data: this right entitles you to request the erasure of your personal data, including where such personal data would no longer be necessary to achieve the purposes.
  • Request the restriction of the processing of your personal data: this right entitles you to request that Benelli only processes your personal data in limited circumstances, including with your consent.
  • Request portability of your personal data: this right entitles you to receive a copy (in a structured, commonly used and machine-readable format) of personal data that you have provided to Benelli, or request Benelli to transmit such personal data to another data controller.

To the extent that the processing of your personal data is based on your consent, you have the right to withdraw such consent at any time by contacting us here. Please note that this will not affect Benelli’s right to process personal data obtained prior to the withdrawal of your consent, or its right to continue parts of the processing based on other legal bases than your consent.

If, despite our commitment and efforts to protect your personal data, you believe that your data privacy rights have been violated, we encourage and welcome individuals to come to Benelli first to seek resolution of any complaint. You have the right at all times to register a complaint directly with the relevant supervisory authority or to make a claim against Benelli with a competent court (either in the country where you live, the country where you work or the country where you deem that data privacy law has been infringed).

What are your rights regarding marketing communications?

You can exercise your right to prevent marketing communications to you by checking certain boxes on the form below that we use to collect your personal data, or by utilizing opt-out mechanisms in e-mails we send to you. You can also exercise the right to discontinue marketing communications to you, at any time by contacting us. In such cases, we will retain minimum personal data to note that you opted out in order to avoid contacting you again.

How long do we keep your data?

We will retain your personal information for the period necessary to fulfill the purposes outlined in this Privacy Statement unless a longer retention period is required or permitted by law.

Where can I find further information on this?

You can find further information on how and for what purposes we use your information, and on what rights you have in relation to your information, in our Privacy Policy.If you want to unsubscribe click here